Enemmän Simmental-rodusta

Sveitsistä peräisin oleva Simmental-rotu on  maailman sopeutuvimpia nautarotuja. Simmentalit ovat rauhallisia ja erilaisiin ympäristöihin hyvin mukautuvia,  niillä on hyvä rehunkäyttökyky  ja erinomaisia emo-ominaisuuksia.

Rotu on menestynyt viidessä maailmanosassa. Tänä päivänä on yli 41 miljoonaa yksilöä ympäri maailmaa. Ruotsiin ensimmäiset naudat tulivat vuonna 1974 ja Suomeen 1990. Hyvien ominaisuuksien johdosta rodun suosio kasvaa koko ajan.

Simmentalin hyvä hedelmällisyys sekä taipumus kaksosvasikoihin aikaansaavat sen, että Simmental-emoilta vieroitetaan eniten vasikoita vuotta kohti.  Simmentalit ovat tunnettuja helpoista poikimisistaan ja niillä on myös eniten maitoa kaikista liharoduista. Emolehmätarkkailussa tehtyjen tulosten perusteella Simmental-rotuisilla eläimillä on parhaat vieroitus- ja vuodenpainot, mikä on seurausta sekä emon hyvästä maidontuotantokyvystä että luontaisesta, voimakkaasta kasvutaipumuksesta. Simmental-rotuisilla naudoilla on hyvä rehunkäyttökyky, eikä niillä ole voimakasta rasvoittumistaipumusta. Ne ovat hyväluonteisia ja niiden käsittely on helppoa.

Simmentalsonneja käytetään myös paljon risteytyskarjoissa.

Comments are closed.